Stel een vraag
ConceptGroen/Schetsservice
Eerbeekseweg 60B
7371CJ Loenen (Gelderland)
ConceptGroen/Schetsservice
ConceptGroen/Schetsservice
Eerbeekseweg 60B
Loenen (Gelderland)
www.schetsservice.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Temperatuur (plantcare tools)

Meet de temperatuur om planten een optimale leefomgeving te geven!

Waarom hebben kamerplanten een minimum temperatuur nodig om te kunnen groeien?

De temperatuur moet boven een minimale waarde zijn en die waarde verschilt per plant, omdat alle levende wezens uit scheikundige stoffen bestaan die onderling reageren en daarmee groei of een beweging in gang zetten. Chemische reacties verlopen trager bij lage temperaturen en kunnen zelfs stoppen als de temperatuur teveel is gezakt. In het algemeen hebben planten een temperatuur van minmaal 10°C nodig. Temperatuur beïnvloedt direct de groeimogelijkheid van de plant, het is dus belangrijk om de temperatuur buiten, in de kas of binnenshuis regelmatig te meten.

Regeling van temperatuur voor kamerplanten is noodzakelijk voor een gezonde groei!

Bijna alle planten komen uit een tropisch of subtropisch klimaat met temperaturen die vrijwel gelijk zijn aan de temperatuur in onze woning. Overdag is een temperatuur tussen de 18° en 24°C ideaal voor uw kamerplanten. De meeste planten hebben geen problemen met tijdelijk hogere temperaturen in de zomer tot circa 32°C. In het algemeen geldt de regel dat als u zelf de temperatuur acceptabel vindt, dat ook voor uw kamerplant geldt en een gezonde groei zal bevorderen. Gedurende de nacht zijn kamerplanten (ook tropische) gesteld op een lagere temperatuur dan overdag. Een verschil van 3° to 5°C heeft een positieve invloed op de groei.

Normaal gesproken zakt de nachttemperatuur binnen automatisch, vooral in de buurt van ramen, maar het kan geen kwaad om ook de thermostaat wat lager te draaien en daarmee het temperatuursverschil tussen dag en nacht te vergroten. Langere periodes van extreme warmte kunnen schadelijk voor je kamerplanten zijn. Het is dan raadzaam om goed te ventileren. Ook de aanwezigheid van airconditioning zal de temperatuur voldoende omlaag brengen, maar zorg ervoor dat uw kamerplanten niet direct worden blootgesteld aan de koude luchtstroom. Omdat door het gebruik van airconditioning ook de luchtvochtigheid daalt kan het nodig zijn de luchtvochtigheid te verhogen, vooral in een droog klimaat.

U kunt eenvoudig de temperatuur binnen en buiten meten met de volgende produkten:

  • 4 in 1 pH meter - meet de temperatuur, de lichtintensiteit, de pH-waarde en het vochtgehalte;
  • Draadloze vochtmeter in de grond - weergave temperatuur en bodemvochtgehalte.
Lees meer
Lees minder