Stel een vraag
ConceptGroen/Schetsservice
Eerbeekseweg 60B
7371CJ Loenen (Gelderland)
ConceptGroen/Schetsservice
ConceptGroen/Schetsservice
Eerbeekseweg 60B
Loenen (Gelderland)
www.schetsservice.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag
Terug naar overzicht
Hardhouten vlonderplank 2,1x14,5x455cm (Art. 14829)

Hardhouten vlonderplank 2,1x14,5x455cm (Art. 14829)

Levertijd 2 tot 7 werkdagen (Alleen binnen Nederland)

Prijs op aanvraag

Productomschrijving

Hardhouten vlonderplank 2,1x14,5x455cm (Art. 14829)

Hardhouten geprofileerd dekdeel, 1 zijde grof, 1 zijde fijn profiel, 2,1 x 14,5 x 455 cm.

Hardhouten vlonderplank 2,1x14,5x455cm (Art. 14829).jpg

De hardhouten vlonderplank is op 2 manieren te gebruiken, grote groef boven of kleinere groef boven.

De hardhouten vlonderplanken zijn verkrijgbaar in twee diktes: 2,1 cm en 2,5 cm dik

De vlonder nooit waterpas aanbrengen, ook hier (net als bij bestrating) laten afwateren (1 cm per meter), hier voorkomt u voor een groot deel de groene aanslag (Algen).
Laat ruimte onder de vlonder, zodat deze goed kan luchten en opdrogen, ook hier voorkomt u voor een groot deel de groene aanslag.
Vlonders nooit met een hogedruk reiniger schoonmaken.
Onder de invloed van UV (het zonnetje) vergrijst het hout.

duurzaamheidsklasse 1
Mooie warme kleur met een natuurlijke uitstraling
Goedgekeurd hardhout

Hardhouten palen nodig >>meer info
Bevestiging en paalboren >>meer info

Zelf ophalen
We bieden u ook de mogelijkheid om dit product zelf te komen afhalen.

In Kesteren (Betuwe) kunt u zelf dit product op vrijdag of de zaterdagochtend afhalen, wanneer u voor deze optie kiest, zetten we het voor u klaar en storten wij de bezorgkosten terug op uw rekening.

Grote groef boven

Hardhouten vlonderplank grote groef a.jpg

Kleine groef boven

Hardhouten vlonderplank kleine groef a.jpg

Reinigen van vlonders

De groene aanslag op de vlonder zijn algen. Algen zijn goed weg te krijgen door met een stevige bezem en wat water de vlonder te borstelen. Eventueel kan wat soda aan het water toegevoegd worden.

AA Strandtuin.jpg

De aanleg van een Vlonderterras

De aanleg van een vlonder lijkt een beetje op de aanleg van een tegelterras (straatwerk). Althans, als het gaat om een vlonder die overal steunt op de ondergrond. In dat geval maakt u het onderliggende zandbed stabiel en vlak. Op de plaats waar straks de liggers komen, legt u een rijtje tegels waterpas op het zandbed.

De rijtjes met tegels mogen niet te ver uit elkaar gelegd worden. Als de liggers straks namelijk te ver uit elkaar liggen, gaan de vlonderplanten doorbuigen als u er overheen loopt. Om te voorkomen dat er straks onkruid tussen de planken opschiet, is het raadzaam om de ondergrond nu af te dekken met antiworteldoek en een laagje grind of schelpen.

Doordat de tegels min of meer boven het grind blijven uitsteken kunnen de liggers daar eenvoudig worden opgelegd. Door aan de kopse kanten een lat te spijkeren die de regels exact recht en op de goede afstand van elkaar houdt, kan er bij het aanbrengen van het vlonderplankendek niets gebeuren.

Het opschroeven van de vlonderplanken kan nu beginnen. Het is het best om per plank steeds twee ten opzichte van elkaar verspringende schroeven te gebruiken. Voor het mooiste resultaat gebruikt u schroeven die niet kunnen roesten en ‘verzinken’ in het hout.

Naast deze ‘terras’ methode is er ook de ‘paaltjes’ methode. Afhankelijk van de dikte van liggers slaat (boort) u eerst de fundatiepalen in de grond, waarlangs u straks de regels bevestigd.

De fundatiepalen moeten wel recht en in een lijn staan, maar hoeven niet exact even hoog te zijn. U schroeft de liggers immers tegen de zijkant. Voorafgaand moet u nog wel (althans, als u opschietend onkruid wilt voorkomen), antiworteldoek met een laagje grind leggen.

En dan kan net als bij de terrasmethode het opschroeven van de vlonderplanken beginnen. Als een fundatiepaal te hoog bleek, is die na het aanbrengen van de liggers inmiddels afgezaagd.

Om ervoor te zorgen dat na een regenbui de grond niet onder de planken vloeit, kunnen vlonders die aansluiten op een grindplateau worden afgesloten met een betonbandje of rollaag. De opsluiting dient exact aan te sluiten op de onderkant van de planken. De grond mag niet op folie met grind spoelen, omdat er dan alsnog onkruid kan gaan groeien.

Overhangende vlonders aan de waterkant worden feitelijk altijd op de ‘paaltjes’ methode gemaakt. Het overhangen luistert nog wel erg nauw. Zorg ervoor dat de vlonder ook in het water nog ondersteund wordt. Dat scheelt alvast een stuk. De palen in het water moeten rusten op een stabiele, harde laag. Daarom zijn ze meestal ook een stuk langer dan de andere.

Een vlonder in combinatie met een vijver hangt feitelijk ook een beetje over. Ook hier kunt u niet te ver gaan. De uiteinden van de planken mogen niet gaan doorbuigen. De vijverrand wordt natuurlijk eerst gemaakt. Daarvoor wordt rondom de vijver een bekisting getimmerd (geschroefd). Doe dat keurig waterpas, want het water moet straks overal even ver van de rand staan. Het folie verdwijnt onder de vlonderplanken. Dat daar een schroef doorheen gaat is geen probleem.

Een terras van vlondertegels is feitelijk een frame op tegels of palen waar de houten tegels op worden vastgezet. Het ruitjesframe moet wel exact aan de maat zijn, anders passen de houten tegels niet of lopen de lijnen en houtnerven straks niet door. Zorg ook hier weer voor de laag met antiworteldoek en grind.

Bij een houten terras draait het wel om de details. De juiste houtdikte, de goede hoogtes, de bevestiging, de onderliggende afstand van regels en planken en de juiste richting van het antislipprofiel.

Een vlonderterras dient net als bij een tegelterras onder afschot geplaatst te worden.

Aanleg hardhouten vlonder terras
Lees meer
Lees minder